Juhlien juhlat (2010)

Kirjaesittely: Juhlien juhlat – havaintoja Raamatusta ja kalenterista (2010)

juhlienjuhlat

Monet tämän päivän juhlat ja perinteet juontavat juurensa vuosituhansien taakse Raamatun juhlaperinteisiin, tapoihin ja tapahtumiin. Juutalaisen kulttuurin tuntuja, VTT Jouko Jääskeläinen avaa juhlien raamatunhistoriallisia taustoja ja juhlaperinteiden sanomaa.

Kirjan keskeinen lähdeteksti on Kolmannen Mooseksen kirjan luku 23, jossa Jumala ilmoittaa Israelille juhla-ajat. Näihin juhla-aikoihin ovat kätkettyinä maailmanhistorian tärkeimmät tapahtumat, Jumalan suunnitelma pelastusteoista, joista osa on jo tapahtunut ja osa on juuri tapahtumaisillaan. Juhlien juhlat avaa myös eskatologisia näkymiä aikaan, jolloin käännetään maailmanhistorian viimeiset sivut.


Jääskeläinen, Jouko 2010: Juhlien juhlat. Havaintoja Raamatusta ja kalenterista.

Helsinki: Kustannus Oy Uusi Tie.
206 sivua, kovakantinen.

ISBN 978-951-61-9525-7


Juhlien juhlat ja Jouko Reijo Telarannan vieraana Kirja-ohjelmassa TV7-kanavalla

24.4.2011 Reijo Telarannan vieraana TV7:n Kirja-ohjelmassa oli Jouko ja aiheena syksyllä ilmestynyt Juhlien juhlat.

“Kirja on talousneuvos Reijo Telarannan ohjelma, joka esittelee kristillistä kirjallisuutta. Jokaiseen ohjelmaan kutsutaan kirjailijavieras tai esiteltävään kirjaan läheisesti liittyvä henkilö. Puolen tunnin ohjelmassa käsitellään kristillisen kirjallisuuden laajaa ja samalla kirjavaa kenttää. Tavoitteena on tarjota katsojille käytännön eväitä kirjojen valintaan ja oman lukuharrastuksen vahvistamiseen.”

Voit katsoa ohjelman TV7:n ohjelma-arkistossa täällä.


Teoksessa mainitun internet-lähteiden lähdeluettelon löydät täältä.

“Kirjaa valmistellessani on vahvistunut havaintoni siitä, että keskustelujen uusimmat näkökulmat löytyvät internetistä. Tämä tosiasia lisää samalla lähdekritiikin tarvetta, koska monia näin julkaistuja tekstejä ei ole ennakolta asiaa ennestään tuntevien henkilöiden toimesta kritisoitu.

Jotta internetistä saatu aineisto olisi suhteellisen helposti lukijan käytettävissä, olen tallettanut kotisivuilleni kirjassa esitetyt viitteet. — Aineistot internetissä muuttuvat, joten olen tallettanut käyttämäni aineistot myös itselleni.”

Tilaa “Juhlien juhlat” suoraan kotiin kustantajan nettikirjakaupasta. Siirry Nettikirjakauppa.com -sivustolle.


Juhlien juhlat: kirja-arvosteluja

Jääskeläinen, Jouko: Juhlien juhlat (2010)
Helsinki: Kustannus Oy Uusi Tie. 204 s.

Seppo Seppälä, Karmel-lehti 1/2011:

”Karmel-kodin vanhan ruokasalin seinällä on Asser Jaaron maalaus, jossa mustalla pohjalla on kuvattuna miesten kasvoja. Kasvojen piirteistä ja pukeutumisesta voi päätellä, että nämä kasvot kuuluvat eri puolilta maailmaa oleville henkilöille. Taiteilija on antanut taululle nimen Yhdistävä voima, ja teokseen merkitty hepreankielinen teksti kertoo sapatista.

Viikoittain toistuva juutalaisen kansan tärkein juhla, sapatti, on todellakin tekijä, joka osaltaan on antanut hajaannuksessa olevalle juutalaiselle kansalle identiteetin. Se on kautta vuosituhanten voinut vaikuttaa tehokkaasti kansan keskuudessa; vietetäänhän sitä yli viisikymmentä kertaa vuodessa ja erilaisilla kulttuurialueilla pääasiassa samojen tapojen mukaisesti.

Tri Jouko Jääskeläinen käsittelee kirjassa kaikki raamatulliset juhlat ja lisäksi juutalaisille niin tärkeän hanukkajuhlan, joka liittyy Jerusalemin temppelin historiaan, vaikka ei esiinnykään Raamatussa. Myös joulu on saanut paikkansa raamatullisten juhlien joukossa, onhan se yksi Uuden testamentin helmistä ja koko maailmalle toki tärkeä pelastushistorian näkyvä aloitustapahtuma.

Kirjassa tuodaan hyvin selkeästi esille se, että raamatulliset juhlat eivät ole syntyneet vain jonkin ihmisryhmän mielijohteesta tai päätöksestä, vaan niillä jokaisella on laajempi, koko kansaa, jopa ihmiskuntaa koskeva merkitys. Egyptistä lähtö ja sen kunniaksi määrätty pääsiäisen vietto oivat samalla Israelin kansan varsinainen syntymäjuhla. Helluntai liittyy alun perin elonkorjuuseen, mutta siitä tuli aikanaan kristillisen seurakunnan syntymäjuhla Pyhän Hengen vuodattamisen kautta. Syksylle sijoittuva juhla-aika – raamatullinen uusi vuosi, suuri sovituspäivä ja viikonpituinen lehtimajanjuhla – vievät kiittämään syksyn sadosta, mutta myös Jumalan ja ihmisen välisestä suhteesta suuren sovituspäivän johdattamana.

Todella lukemisen arvoinen teos!”