Kysyimme miten sote nyt etenee

Perustuslakivaliokunta antoi kielteisen lausuntonsa sote-laista ennen vaalikauden kolmanneksi viimeistä kyselytuntia. Keskustelun aluksi kysyimme, miten asiassa nyt edetään, kun esitys ei onnistunut tällä kaudella. Totesimme, että selvityksiä on ollut eikä työtä tarvitse aloittaa alusta. Muistutimme myös, että maakunnissa on ennakoivasti alettu muodostaa mm. sote-kuntayhtymiä.

Kysyimme, olisiko tässä tilanteessa mahdollista edistää asiaa vapaaehtoisten isojen kuntayhtymien muodostamisen tiellä. Tärkeää olisi turvata se, että ennaltaehkäisyä parannetaan, hoito saadaan oikea-aikaiseksi ja tehdään oikeassa paikassa. Miten voidaan varmistaa aktiivinen kuntouttava hoitotyö, potilaan kokonaisvaltainen arvio, hyvä moniammatillinen yhteistyö ja toimivat hoitoketjut myös kotihoidon, omaishoidon ja asumispalvelujen kanssa nyt, kun lakia ei vielä ole?

Emme kiirehdi emmekä jarruta, mutta nyt olisi kyllä hyvä hetki sopia pääetenemissuunta. Kun kaikki ovat aika nöyrällä mielellä, on helpompi tehdä yhteinen linjaus. Muutoin on vaara, että vaalien jälkeen aletaan kiistely linjavalinnasta, eikä siihen nyt enää olisi tarvetta eikä varaa.

Yle uutisoi kyselytunnista 5.3.2015: “Stubb kutsuu puoluejohtajat koolle sotesta”

“Soten jälkipyykkiä pestiin eduskunnassa” – lue KD-lehden artikkeli 6.3.2015

Voit katsoa tallenteen kyselytunnista, jossa sote puhututti:

juonnettuna Yle Areenassa
tai
verkkotallenteena Eduskunnan sivuilla

Täyistunnon pöytäkirja löytyy

Eduskunnan sivuilla