Talouden haasteet

Elämme Suomessa haasteellisia aikoja. Haasteiden keskellä kannattaa aina hieman rauhoittua, jotta voisi kuunnella ja ymmärtää, mitä näkökulmia toisilla on asioiden ratkaisemiseksi. Ratkaisuja tarvitaan ensi sijassa velkaantumisen hillitsemiseksi, mikä on pahin ongelmamme täällä Suomessa. Se on myös lyhin tie liittovaltioon, mikä se sitten lieneekään.

Maassamme on kaksi ongelmaa. Ensinnäkin menot on ajettu liian korkealle 2000-luvun lopulla. Toiseksi meillä ei ole liian suuri julkinen sektori vaan liian pieni yksityinen sektori. Tästähän on meillä kysymys. Siksi me tarvitsemme nyt leikkauksia, veroja ja kasvua, näitä kaikkia. Kaikki poliittiset toimijat vaativat näissä olosuhteissa kasvua, mutta se ei tapahdu luultavasti kuitenkaan etupäässä eduskunnassa eikä valtionhallinnossa. Kyllä se tapahtuu yrityksissä, ja sitä hallitus edistää muun muassa yhteisöveroa keventämällä.

Vielä ajatukseni kehitysyhteistyöstä. On todella vahinko, että kehitysyhteistyön prosentit menevät aika vahvasti alaspäin. Se on pois kuitenkin heiltä, joilla on kaikkein heikoimmat olosuhteet.