Uutuuskirja kysyy: Millaisen yhteisön tarjoavat eri aatteet?

Kristiina Kunnas KD-lehti

– Tämä on ollut kuin vaellus, jonka jälkeen tunnen saaneeni kasaan instrumentteja, joilla voi asioita arvioida, sanoo Jouko Jääskeläinen, joka halusi kirjassaan selvittää erilaisten yhteiskuntajärjestysten yhteisöllisyyttä, suhdetta talouteen ja politiikkaan, sekä yksilön moraalin merkitystä. Hän käy uutuuskirjassaan läpi seitsemän eri näkökulmaa.

Jouko Jääskeläisen uutuuskirja esittelee seitsemän aatteen yhteisöllisyyden ja arvot.

Kirjan kirjoittaminen alkoi oikeastaan jo 45 vuotta sitten. Parikymppinen valtiotieteiden opiskelija kuului Suomen Kristillisen Liiton nuorten ideologiseen työryhmään.

– Tämä on siis pitkän pohdinnan tulos, Jouko Jääskeläinen naurahtaa.

Jääskeläinen halusi selvittää erilaisten yhteiskuntajärjestysten yhteisöllisyyttä, suhdetta talouteen ja politiikkaan, sekä yksilön moraalin merkitystä. Hän käy kirjassaan läpi seitsemän eri näkökulmaa. Hän halusi kyetä vastaamaan siihen, miten voidaan saada luotettavaa tietoa.
Jääskeläinen halusi selvittää erilaisten yhteiskuntajärjestysten yhteisöllisyyttä, suhdetta talouteen ja politiikkaan, sekä yksilön moraalin merkitystä. Hän käy kirjassaan läpi seitsemän eri näkökulmaa. Hän halusi kyetä vastaamaan siihen, miten voidaan saada luotettavaa tietoa.

– Useimmissa Eurooppaan vaikuttaneissa aatteissa järjen merkitys korostuu, Jääskeläinen väittää.
Suhteellisen varhain projektin alkaessa hänellä oli valmiina ajatus, mitä aikoisi käsitellä. Sitten syntyi rajaus. Hän alkaisi islamista, sitten olisi valistuksen aika, talousliberalismi, kommunismi, vihreä liike, juutalaisuus ja lopuksi kristinusko.

– Aikahistoriallisesti olisi pitänyt olla toisin, mutta tämän järjestyksen halusin käsittelemilleni aatteille.

– Joku minulta kysyi, miksen enempää vinoillut joillekin aatteille. Halusin jättää lukijalle lopullisen arvion.

Vaikka aihe on pyörinyt mielessä jo vuosikymmeniä, ei kirjoittaminen lopulta vienyt puoltatoista vuotta kauempaa. Työ alkoi kevättalvella 2016. Nyt kirjansa valmiiksi saanut mies on tyytyväinen.

– Tämä on ollut kuin vaellus, jonka jälkeen tunnen saaneeni kasaan instrumentteja, joilla voi asioita arvioida.

Jääskeläinen kirjoittaa niin kuin tutkija, eikä se valtiotieteiden tohtorilta mikään yllätys olekaan. Faktat on merkitty lähdeviittein, joita on yhteensä satoja. Hän kuuluu Kristillisdemokraattien tohtoriporukkaan, joka perusti Ajatushautomo Kompassin. Kirja on Päivän kustantama, mutta on samalla myös Ajatushautomo Kompassin julkaisu.
Innokkaana marjamiehenä Jääskeläinen ottaa kirjoitusprosessille vertailukohdaksi marjojen keräämisen. Ensin marjojen mukana on metsää ja roskia. Vasta perkaamisen jälkeen sato on valmis nautittavaksi.

Jääskeläinen avaa kirjansa alussa myös henkilöhistoriaansa ja kertoo etsinnästään ja nuoruuden taustoistaan.

Hän katsoo kirjassa maailmaa sekä talouden että yksilön moraalin puolelta.

– Tässä on se tärkeä pointti, että mennäänkö pakon valtakunnassa, vai löydetäänkö yhteisöllinen malli, Raamatun jänneväli elämän kysymyksiin.

– Olen tyytyväinen nyt, sillä mielestäni valitsin kirjaani oikeat kysymyksen asettelut ja näkökulmat. Lisäksi löysin tasapainon yhtäältä Raamatun ja kristillisen uskoni kanssa, ja toisaalta suhteessa valtio-opilliseen keskusteluun ja politiikan maailmaan.

– Monelle voi olla yllätys, että jopa Raamattu käsittelee taloudellisia kysymyksiä. Erityisesti näin käy, kun Raamattu visioi tulevaa talouden oikeudenmukaisuutta.

Jouko Jääskeläinen: Uutta yhteisöä etsimässä – Seitsemän näköalaa politiikasta, uskonnosta ja arvoista. Päivä Oy, 2017.

Aloittaa Ajatushautomo Kompassin julkaisut.

Kirjatilaukset: www.nettikirjakauppa.com