Oikeus päättää

Sain käydä Sipoossa ja tavata mukavia ihmisiä. Mitä Sipooseen tulee, niin varmaan monet muistavat pakkokuntaliitoksen – tai siis osaliitoksen – muutaman vuoden takaa. Nytkin tekeillä ja menossa olevassa kuntamuutoksessa Sipoo taitaa olla Suomen tavoitelluin kumppani. Sipoosta kiinnostuneita on pohjoisessa, idässä, lännessä sekä varmaan kunnassa on myös pysyvästi itsenäisen Sipoon kannattajia.

Keskeisintä on, että sipoolaiset itse saavat määritellä värinsä ja paikkansa maailmalla ja Uudellamaalla. Monipuolinen keskustelu ja tarvittaessa kansanäänestys ovat tässä eräitä keskeisiä ja mahdollisia keinoja.

Kunnan ulkopuolelta katsottuna tässä tilanteessa mielenkiintoisimmalta vaikuttaisi se vaihtoehto, jossa itäisen Uudenmaan kaksikielisyyttä ja resursseja hyödynnettäisiin vielä nykyistä syvemmällä yhteistyöllä. Sipoon panos tässä kokonaisuudessa saattaa olla tärkeämpi ja suurempi kuin muissa vaihtoehdoissa. Syntyvän sote-alueen sisäisen rakenteen ja kaksikielisyyden edistämisen näkökulmasta Porvoon, Sipoon ja lähikuntien liittouma ei vaikuttaisi mitenkään huonolta ratkaisulta.