Uutta yhteisöä etsimässä (2017)

– Seitsemän näköalaa politiikasta, uskonnosta ja arvoista

Julkaistuja kirja-arvosteluja

Pelastaako ekologinen liike tulevaisuutemme, ja miten juutalaisuus on vaikuttanut eurooppalaiseen lainsäädäntöön? Mitä taloudellinen ja henkinen liberalismi on saanut aikaan, ja miten 1600-luvulla alkanut valistuksen ideologia näkyy tänäänkin? Millainen olisi juutalais-kristillinen toivon näköala?

Jouko Jääskeläinen hakee vauhtia uusilta ja vanhoilta talousteoreetikoilta kuvatessaan kristinuskon varhaisinta vaikutusta ja islamin historiaa. Hän ei tyydy jakamaan maailmaa hengelliseen ja maalliseen, vaan pureutuu syvemmälle. Hän esittelee viisi kriteeriä, joiden mukaan politiikkaa ja uskontoa voidaan verrata keskenään ja arvioida oikeudenmukaisesti.

Yhteisöllisyys, talous, moraali, tietämisen perusteet ja instituutioiden merkitys ovat viittamerkkejä, joka kuvaavat ja arvottavat sekä menestyviä että menehtyviä yhteiskuntia. Kirja on lukuelämys, joka haastaa.

Jouko Jääskeläinen on vuonna 2008 valtiotieteistä väitellyt vantaalainen pitkän linjan poliitikko ja kristillinen vaikuttaja. Väitöskirjansa jälkeen hän julkaisi toisen kirjan, jossa hän kuvasi uskonnollisia juhlaperinteitä. Uutta yhteisöä etsimässä on “trilogian” kolmas osa. Siinä käsitellään uskonnon ja politiikan kohtaamista seitsemässä oppijärjestelmässä.

Jääskeläinen, Jouko 2017: Uutta yhteisöä etsimässä: Seitsemän näköalaa politiikasta, uskonnosta ja arvoista.
Tampere: Päivä Osakeyhtiö.

221 sivua. Yhteistyössä Ajatushautomo Kompassin kanssa.
ISBN: 9789524759090