Pari säiettä joulusta

Talven aikaan liittyvät ihan oikeat kiekkovieraat. Heitä meillä käy mm. Ruotsista, Tre Kronor eli naapurimme maajoukkue. Ruotsin vaakunasta tutut kolme kruunua tulevat itse asiassa keskiajan kautta Keski-Euroopasta. Tämän vaakunan innoittajana ovat juuri kolme viisasta, miestä, ehkä juuri kuningasta.

Nämä tietäjät osasivat ilmeisesti yliluonnollisen tähti-ilmestyksen avulla tulla omaisuuskansan maahan. Tavallaan he hieman erehtyivät kertomalla asiasta vainoharhaiselle kuningas Herodekselle. Tapahtumapaikasta oli ennustanut jo profeetta Miika 5:2; suuri hallitsija syntyisi Betlehemissä. Mutta miksi vartijoita ei ollut paikalla odottamassa Messiaan syntymistä, vaikka tieto tulevasta tärkeästä paikkakunnasta siis oli olemassa? Tätä voi jälkikäteen ihmetellä.

Jouluevankeliumi kuvaa paimenia, joille kerrottiin suuresta ihmeestä (Luuk. 2:8-14):

Seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.

On usein kysytty, miksi sanoma kerrottiin ensin juuri paimenille. He olivat palveluammatissa ja työssä yöllä. He olivat aliarvostettuja ja syrjittyjä yhteiskunnassa. Kaikki ovat oikeita selityksiä, mutta mielestäni yksi nousee ylitse muiden.

Paimenten tehtävänä oli varsinkin tuolla alueella Betlehemissä eli Jerusalemin lähellä hoitaa ja kasvattaa lampaita ja karitsoita, joita uhrattiin lain käskyjen mukaan temppelissä syntien sovitukseksi. Tämä uhraaminen oli kuitenkin vasta valmistava tehtävä ja esikuvien tuottamista. Todellinen Jumalan Karitsa oli vasta tulossa. Johannes Kastajan todistuksen mukaan oli nimenomaan se Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin. Jeesus, Vapahtajamme.

Siksi riemullista joulujuhlaa meille kaikille!