Käskyn päämäärä: elämän suojeleminen

Aika ajoin elämän tapahtumat avaavat mielenkiintoisella tavalla Raamatun opetusta siitä, miten käskyt suojelevat ihmisen elämää.

Helsingin Sanomat kysyy laajassa ja ansiokkaassa artikkelissaan Tauti X (HS 14.3.2020), miten koronavirus levisi Kiinasta maailmalle. Tutkijat tiesivät etukäteen epäillä jotakin tällaista. Lähikontakteista eläinten kanssa lähtee tartuntoja, joilla on huikeita vaikutuksia. Tämä ei tapahtunut ensi kertaa. Artikkelin mukaan Kiina sittemmin kielsi villieläintorit, joilla on tarjolla jopa sataa syötiin tarkoitettua ja suoraan luonnosta otettua eläintä.

Nykyihmiselle on vaikea suhtautua Raamatun teksteihin. Silti lainaan tässä kohdan Israelin opettajalta Moosekselta yli kolmen tuhannen vuoden takaa:

»Saatte syödä kaikkia puhtaita lintuja. Mutta lintuja, jotka ovat saastaisia, ette saa syödä. Niitä ovat kotka, hanhikorppikotka ja partakorppikotka, isohaarahaukka ja kaikki muut haarahaukat, kaikki korpit, strutsi, kehrääjä, lokki ja kaikki jalohaukat, varpuspöllö, huuhkaja ja tornipöllö, pelikaani, kalasääski ja merimetso, kattohaikara ja muut haikarat sekä harjalintu ja lepakko. Kaikki siivekkäät pikkueläimet ovat saastaisia; niitä ei ole lupa syödä. Mutta kaikkia puhtaita siivekkäitä saatte syödä.” (5. Moos. 14:11–20)

Huomiota kiinnittää mm. lepakko, jonka nimi on näissä tautiyhteyksissä mainittu.  Kuunnella tai lukea tästä voi vaikkapa Ylen Areenasta Tiedeykkönen 30.1.2020: ”Wuhanin uusi koronavirus iski lepakoista ihmisiin väli-isännän ja kiinalaisen torin kautta.” Pidemmät listat eläimistä löytyvät 3. Moos. 11. luvusta ja 5. Moos. 14. luvusta.

Mistä Mooses tiesi. Hän kertoo itse 3. Moos. 11. luvun alussa: Herra sanoi Moosekselle ja Aaronille – sekä kehotti kirjoittamaan ilmoittamansa asiat Israelin kansalle. Näin se kerrotaan ja näin sen uskon.

Mitäpä siitä olisi tullut, jos Israelin kansa olisi suoraan tai epäsuorasti ollut tekemisissä vaikkapa noiden varsinaisten virusmagneettien eli lepakoiden kanssa. Olisi kansallinen olemassaolo tainnut loppua suhteellisen lyhyeen.

Tämä on opetus meille yleisemminkin: käskyt suojelevat elämää. Raamattua olisi ollut hyvä lukea idässäkin.