Kirjanjulkaisu: Rauha ja Lähi-Itä – näkökulmia perustuslakeihin ja arvoihin

Jouko Jääskeläinen:
Rauha ja Lähi-itä: näkökulmia perustuslakeihin ja arvoihin.
Kustantajat: Sallux ECPM Foundation ja Ajatushautomo Kompassi ry 2023.

Perustuslait rauhan tiellä

Jouko Jääskeläisen kahdeksas kirja selvittelee, miten perustuslait vaikuttavat rauhan edellytyksiin Lähi-idässä. Yleensä perustuslakien tehtävä on turvata kansalaisten oikeuksia suhteessa valtioon. Ne voivat estää alistavia valtarakenteita ja turvata sanan-, uskonnon- ja muita tärkeitä vapauksia.

Harvemmin perustuslait määrittelevät sitä, mikä olisi moraalisesti sopivaa yksilölle tai minkälainen talousjärjestelmä olisi oikeudenmukainen. Valitettavasti ne harvoin auttavat eheän luontosuhteen luomista tai rauhan tekoa kiistakumppaneiden kesken.

Kirjassaan Jouko käy läpi kymmenkunta Lähi-idän valtiota ja siellä vaikuttavaa merkittävää järjestöä. Lähi-idän perustuslaeissa kyllä viitataan myös moraaliin, mutta muslimijohtoisissa maissa viittaus šarialakiin merkitsee usein myös merkittäviä ongelmia vapauksien suhteen. Erityisen vaikea on suhde sionistiseksi leimattuun Israelin valtioon.

Israelin itsenäisyysjulistus on poliittisesti varsin velvoittaja asiakirja. Sen erityisyys on viittaaminen kansan varhaisen historian profeettoihin. Itse asiassa juuri näillä oli tärkeää sanottavaa talouden ja yksilötason moraalista jo lähes kolmetuhatta vuotta sitten. Tämä kytkentä on käytännössä valitettavan ohut.

Juutalaisvaltion perustamisajan ihanteellinen ajatus alueen kansojen laajamittaisesta vapautuksesta vaihtui pian katkeraksi välienselvittelyksi eri arabimaiden ja sosialistisen leirin suuntaan. Viittaus islamilaiseen lakiin, šariaan, on osaltaan johtanut siihen, että islamilaisten maiden ihmisoikeuksien julistusta ei ole hyväksytty YK:n vuoden 1948 Ihmisoikeuksien julistuksen rinnalle.

Valitettavasti ilman kansalaisten selkeitä ja yhteisiä arvoja perustuslait jäävät vaikutukseltaan vajaiksi. Ne voivat jopa syventää railoja erilaisten maiden ja kansojen välille. Tämä ei ole hyvä asia rauhaa tavoiteltaessa.


Liity Kompassin uutiskirjelistalle ja saat kirjan pdf-version maksutta!

Lähetä viesti: tilaukset(at)kompassi.org jos haluat liittyä kuukausiviestimme saajaksi ja saada Jouko Jääskeläisen uuden kirjan Rauha ja Lähi-itä pdf-versiona sähköpostiisi maksutta.

Voit myös tilata painetun kirjan hintaan 15 € (sisältää postikulut). Kirjat postitetaan maalis-huhtikuun aikana. Kirja on saatavilla myös hyvin varustelluissa kirjakaupoissa.