Makea aika loi ylipainoa

Maallemme on koittanut totuuden aika. Seitsemäntoista vuoden makea aika kostautuu heikkona suorituskuntona.

Vaihtotaseemme on huonolla mallilla ja Suomi onkin viennin suhteen heikoin euroalueen maista. Bruttokansantuotteemme on noin viisi prosenttia pienempi kuin ennen vuosien 2008 ja 2009 taantumaa. Yksikkötyökustannuksissa Suomi on heikko suoriutuja.

Ei ole olemassa yhtä tai kahta konstia, joilla Suomi selviäisi nykyisestä julkisen talouden epätasapainosta ja hyvinvointipalveluiden rahoitusta uhkaavasta tilanteesta.

Tarvitsemme maltilliset työmarkkinaratkaisut, julkisen hallinnon keventämistä, toteutuvien työurien maltillista ja todelliseen jaksamiseen perustuvaa pidentämistä. Julkinen sairaanhoito ja sosiaaliset ongelmamme tarvitsevat rinnalleen selviämistä, ennaltaehkäisyä ja kuntoutumista kohentavat tukiohjelmat. Tarvitsemme yhtä aikaa innostusta työhön ja yrittämiseen sekä rakenteellisia uudistuksia hallintomme ja taloutemme hoitoon. Emme voi pois sulkea myöskään talousrealismia, joka merkitsee säästötoimia, velanoton katkaisemista sekä tuottavuuden kasvattamista. Kuntien tehtäviä on vähennettävä ja selkeytettävä.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmämme on tyytyväinen tehtyihin veroratkaisuihin. Mielestämme esitys sisältää oikeita veroporkkanoita.

Tuloverotuksen keventäminen, väylämaksujen helpottaminen ja kilometrikorvausten kiristyksestä luopuminen tukevat oivalla tavalla rakenneuudistusten kokonaisuutta. Tulopohjaa taas vahvistavat terveydelle haitallisten tuotteiden, alkoholin tupakan ja liiallisen makean, veronkorotukset. Uudet työpaikat syntyvät yrityksiin ja siksi tarvitaan myös yritysverouudistusta.