Liikenteen kakkua on vaikea syödä ja säästää

Suuri huoli ilmastonmuutoksesta on saanut meidät arvioimaan lentoliikenteen ja autoilun päästöjä. Vantaalla kaupungin kasvu on vahvasti yhteydessä lentokenttämme kasvuun. Samalla monimuotoinen elinkeinotoiminta vaatii tehokkaita kumipyörien reittejä.

Olemme vakavan kysymyksen äärellä miettiessämme, kummasta pitää leikata, kasvusta vai liikenteen päästöistä. Olemmeko valmiita vähentämään matkailua Suomeen. Tänään se usein tapahtuu lentoteitse eivätkä sähkölentokoneet ole realiteetteja.

Vanhaan aikaan verrattuna keskeinen ongelma tänään on perustuotannon keskittyminen ja elämisen perustarpeiden vaatima runsas kuljetus. Maatalousyhteiskunnassa elämän perustarpeet tuotettiin ja käytettiin hajautetusti. Tänään tuotamme tuolla ja käytämme täällä. Väkisin tämä johtaa siihen, että hiilidioksiditaseemme on hyvin ongelmallinen.

Halutessamme elämässä niin monia asioita olemme valmiita tuottamaan, kuljettamaan ja kulkemaan paljon enemmän kuin koskaan ennen. Näillä kasvun odotuksilla olemme väistämättä ongelmissa. Emme voi yhtä aikaa kasvattaa taloutta ja leikata elämäntapamme haittavaikutuksia.

Jouko Jääskeläinen, kaupunginvaltuutettu KD

Julkaistu Vantaan Sanomissa 6.2.2019 sivulla 19.