Pahoinvointia vähentämällä selviämme

Istuimme Vantaan valtuuston perinteisessä puolentoista päivän seminaarissa, jossa mietimme nelivuotiskauden tulevia asioita. Siis vantaalaiset Turussa!

Vantaa on edelleen elinvoimainen kunta, mutta talous on tiukoilla. Meillä 75-vuotiaiden määrä kasvaa erittäin voimakkaasti, mutta silti olemme parinkymmenenkin vuoden päästä suomalaisten kuntien nuoremmasta päästä.

Lähiaikoina monissa kunnissa on uhkana, että joudumme karsimaan investointeja sekä kehittämään palveluiden tuottamistapaa ja tehokkuutta. Valtionosuuksien leikkaukset, talouden heikkeneminen sekä työttömyyden uhkaava kasvu johtavat siihen, että lainojen määrä ja kunnallisvero nousevat – monissa kunnissa.

Vantaalaisten johtavien virkahenkilöiden toimesta esitettiin monia hyviä ja toteuttamiskelpoisia toimintatapoja. Omaksi tuntumakseni on jäänyt, että sittenkin yksi keino on ylitse muiden, oman elämän hallinta. Pitkäjänteinen keino selvitä näistä haasteista on vähentää pahoinvointia. Todettiin oikein virallisesti Vantaaltakin, että suurin turvallisuusongelma on alkoholi.

Terveellä yhteisöllisyydellä on pelisäännöt. Vanheneva Suomi – ja Eurooppa – tarvitsevat uuden moraalisen koodin. Koetun ja koetellun. Oikea koodi, elämänohjeet, toteutuu elämässä ja käytännössä.