Miten tukea turvataitoja ja vahvistaa suojaverkkoja?

Voiko rikollisuutta estää ennakolta vai ratkaisevatko poliisin ja viime aikojen surullisten kotimaisten tapahtumien valossa vaikka maahanmuuttoviranomaisten toimet ongelmatilanteita? Olisiko metoo -kampanjan esille tuomia väärinkäytöksiä voitu ennakolta estää? Entä mitä voisimme tehdä suojaverkkojen vahvistamiseksi ja turvataitojen tukemiseksi?


Kotikasvatus, koulusivistys ja kristinoppi

Varmaan tarvitaan sekä turvaavia instituutioita että yhteisöllisiä arvoja.

Hyvän ennalta ehkäisevän suojan antaa kotikasvatus. Jos nuoremme kokevat että he ovat arvokkaita ja tärkeitä, vähenee houkutus tarttua ulkopuolisten asettamiin hyväksymistä tihkuviin houkutuksiin.

Hyvä koulusivistys kertoo, että kaikki olemme yhtä arvokkaita eikä ketään saa painaa alas. Se auttaa jakamaan kokemuksia ja ongelmatilanteita vertaistukena ja opettajien kanssa.

Kristinoppi toteaa, että avioliiton suojelemisen vaatimus koskee omaa ja toisten avioliittoa, koko elämänkaarta. Rakkaudesta ja vastuusta irrotettu seksuaalisuus vahingoittaa ihmistä itseään ja toisia.

Ennalta ehkäisevä toiminta ei vapauta syyllisiä vastuusta, mutta auttaa meitä välttämään vaaraa. Kaipaan myös kouluihimme selkeää kristillistä opetusta avioliitosta.


Näitä pohdin Seurakuntalaisen vieraskynä-blogissa 14.1.2019
seurakuntalainen.fi -sivustolla.