Kannanotto: Suunnitelmat ankkuroitava tilanneanalyysiin

Monissa vaalien alla esitettävissä tulevaisuuden suunnitelmissa näkyy puutteita tilanneanalyysissä. Uskomme liikaa omiin ideoihimme siitä miten talous- ja yhteiskuntakehitys voidaan nyt nostaa raiteilleen.

Kuitenkin muutama itse tehty päätöksemme ohjaa tilannetta hyvin vahvasti. Väestörakenteemme on ollut vahvalla pohjalla 1960-luvulla. Sitten syntyvyys on laskenut enemmän kuin puoli lasta perhettä ja äitiä kohden. Tätä ongelmaa ei poista mikään maahanmuutto ja tällä on vahva vaikutus myös sosiaali- ja terveydenhuoltoomme.

Kehityspolitiikassa olemme olleet liian passiivisia yritystoiminnan luomisen puolella. Ei varmaankaan ole väärin, jos suomalainen pieni tai keskisuuri yritys on paikalla silloin kun maata nostetaan köyhyyden syövereistä kohti asiallisia työpaikkoja ja uusia näköaloja. Tarvitsemme kipeästi näitä ja muitakin uusia markkinoita Euroopan ulkopuolella. Esimerkiksi Tekesin ja Ulkoministeriön BEAM-ohjelma tulee suureen tarpeeseen.

Nuorten syrjäytymistä pohdittaessa unohdetaan se arvokenttämme sirpaloituminen, joka näkyy tämän päivän tilanteessa. Tämä vapautta korostava illuusiomme heikentää yhteisöllisyyttä ja tulevaisuuden uskoa. Nyt tarvitsemme lisää yhteisiä arvopäämääriä.

Ohjelmat seuraavalle hallituskaudelle on syytä tehdä myös tapahtunutta historiaa muistaen. Pelkkä talouspoliittinen näkökulma ei nyt mitenkään riitä.

Kansanedustaja Jouko Jääskeläinen maanantaina 9.3.2015 Nurmijärvellä.
Jääskeläinen on Kristillisdemokraattien Uudenmaan piirin ja Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja.

Lisätietoja:
Jouko Jääskeläinen 050 512 0782
jouko.jaaskelainen@eduskunta.fi